טיראנה
בירת אלבניה, טירנה (Tirana) היא עיר בירה קטנה יחסית, צבעונית מאוד, די משונה – ומאוד מעניינת לביקור.
רבים מדלגים על טירנה בטיול שלהם באלבניה, אך לדעתי שווה להקדיש לה לפחות חצי יום.
ביקור בבירה האלבנית יפגיש אתכם עם שאריות מהשלטון העות'מאני, בלוקים על גבי בלוקים של מבנים קומוניסטים שחלקם כבר תפסו צבעים חדשים, מונומנטים היסטוריים, כמה מוזיאונים מעניינים, פארק רחב ידיים, וכמובן – אי אפשר בלי זה באלבניה – בונקרים. בגזרה הקולינרית, תוכלו למצוא בטירנה מגוון של מסעדות, עם אוכל מקומי – וגם אוכל ממקומות אחרים.
הדף מציג כמה מקומות עיקריים, אך באיזור עוד מגוון דברים שווים לעשות. אז אם אתם מתכננים טיול לאיזור, תמיד שווה להתייעץ כדי לא לפספס דבר!
מחפשים מסלול מוכן שמשלב בתוכו ביקור בטירנה? המסלולים 10 ימים באלבניה צפון + דרום, 10 ימים צפון אלבניה + קוסובו וצפון מקדוניה, מסלולי צפון אלבניה + קוסובו – 7 ימים, והמסלולים הקצרים (4 ימים) – כולם כוללים את טירנה!
יש לכם כמה ימים בטירנה ומחפשים סיורי יום? תוכלו למצוא בין המסלולים המוכנים גם מדריך לטיול כוכב מטירנה! אתם בלי רכב? מוזמנים ליצור קשר לתיאום נהג ומדריך מקומי, או לחלופין – בתאריכים נבחרים – להצטרף לסיורים בעברית באלבניה בהדרכתי.
סגרתם חופשה בטירנה ואתם רוצים לצאת לסיורים מודרכים למקומות נוספים באלבניה? מוזמנים ליצור קשר לבירור זמינות של סיורי יום בעברית או ליצור קשר לתיאום מדריכים מקומיים. (אנגלית\צרפתית)
מחפשים מסעדות מומלצות בטירנה? כאן תוכלו למצוא רשימת המלצות מקיץ 2023 וכאן רשימה מאביב 2024.
מתלבטים אם בטוח לטייל בטירנה בפרט ובאלבניה בכלל בזמן מלחמת חרבות ברזל? קראו את זה.
כיכר סקנדברג – לב ליבה של טירנה
מרכז העיר טיראנה סובב סביב הכיכר הזו, שנקראת על שם הגיבור הבלתי מעורער של האלבנים – ג'רג' קסטריוטי סקנדנברג – לורד פאודלי שמרד נגד העות'מאנים ושמר במשך עשרות שנים על מה שהיום הם חלקים מאלבניה, צפון מקדוניה, יוון, קוסובו, מונטנגרו וסרביה – מנפילה לידי האימפריה. בהתאם לשם הכיכר – תוכלו למצוא בה את פסלו של סקנדברג, בתנוחה המוכרת שלו, כשהוא רכוב על סוס. עוד תוכלו למצוא בכיכר רחבת הידיים את מסגד את'הם ביי, ואת מוזיאון ההיסטוריה הלאומי של אלבניה, היושב בתוך מבנה ברוטליסטי מהתקופה הקומוניסטית ומקושט בפסיפס גדול בשם "האלבני", המתאר את דמותו של האלבני הממוצע לאורך ההיסטוריה. בתוך המוזיאון תוכלו לראות ממצאים מהעידן העתיק, דרך ימי הביניים, ועד למאה ה-20 על שלל האירועים שבה.
בכיכר נמצא גם מגדל השעון, אליו תוכלו לטפס בשביל לתפוס נוף אל כל מרכז העיר. שימו לב כי בכיכר גם בונקר שמשמש כמוזיאון ונקרא BunkART2, אבל ההמלצה שלי – לכו לאחד המקורי.
מוזיאון הריגול House of Leaves
מרחק הליכה קצר מכיכר סקנדברג, תוכלו למצוא את המוזיאון הקטן והמעניין הזה – שאף זכה בשנת 2020 בפרס המוזיאונים מטעם המועצה האירופית. המוזיאון ממחיש את הטרור והשליטה המוחלטת שהיו מנת חלקם של אזרחי אלבניה בשנים 1944-1991, עת היה בשלטון הרודן הפראנואיד אנוור הוג'א. הבית בו יושב המוזיאון החל את דרכו כמרפאה בשנת 1931, שימש את הגסטאפו הגרמני במלחמת העולם השניה, והפך לאחר המלחמה למרכז חקירות ועינויים. זאת עד 1948, אז אלבניה ניתקה קשרים עם יוגוסלביה. בשנות החמישים, הוא חזר לשימוש והיה המקום בו כל המעקב אחרי שיחות הטלפון והדואר של האזרחים נוהל ורוכז. כיום, ניתן לראות בו אוספים המציגים את הציוד שהיה בשימוש באותה תקופה, וכן את סיפוריהם ושמותיהם של אותם אזרחים שנחקרו ונאסרו.
הבזאר החדש
הבזאר החדש (Pazari I Ri) הוא שמה של שכונה המהווה חלק מ"העיר העתיקה" של טיראנה, ונמצאת כקילומטר ממזרח לכיכר סקנדברג. הבזאר נבנה מחדש ב-1931, במקום בו היה הבזאר העות'מאני ההיסטורי. רבים מהמבנים הקומוניסטים האפורים באיזור נצבעו בשנים האחרונות בצבעים מגוונים שהפיחו במקום חיים. כיום תוכלו למצוא בשכונה שוק ירקות ופירות המוכר גם ראקי ותוצרת מקומית אחרת, חנויות מזכרות, בתי קפה ומסעדות רבות, מה שהופך אותה למקום צבעוני, מעניין וטעים לשיטוט בעת ביקורכם בטיראנה.
"הפירמידה" של טירנה
בשיטוט בטיראנה, קשה להתעלם מהמבנה המשונה הזה, המכונה "הפירמידה של טיראנה". מדובר במבנה שלאחרונה שופץ ונפתח מחדש ובנייתו בזמנו הייתה (כנראה) מהיקרות ביותר במדינה. המבנה נחנך ב-1988 ותוכנן, בין השאר, על ידי לא אחרת מהאדריכלית פרנוורה הוג'א, ביתו של הרודן אנוור הוג'א. הוא נפתח במקור כמוזיאון למורשתו של אותו רודן שמת ב-1985. לאחר נפילת הקומוניזם ב-1991, המבנה שינה את מטרתו והפך למרכז כנסים, ובסוף שנות ה-90, בזמן מלחמת קוסובו, שימש את כוחות נאט"ו וכן כוחות הומניטריים נוספים. הוא שינה את מטרותיו עוד מספר פעמים, ושימש בין השאר תחת טלוויזיה, אך לרוב הוא עמד נטוש וכמטרה לוונדליזם. דובר על הריסתו, אך זה ירד מהפרק, ולאחרונה הוא נפתח מחדש כמרכז נוער.
טירת טיראנה
באופן מפתיע, לא מדובר באתר היסטורי גרידא. כן, ה"טירה" של טיראנה החלה את דרכה לפני כ-700 שנה במקום הזה, אבל כל מה שנשאר ממנה זה קיר בודד, והיום היא משמשת בעיקר כ… קניון. הטירה במקור היא בכלל בית של משפחה עשירה, משפחת טופטאני, והיום היא משמשת כאתר תיירות. למעשה מדובר בסוג של בזאר מודרני ויוקרתי יחסית, שנבנה לצד מה שנותר מקירות הבית הישן. המקום היום הוא בעיקר מבנה יפה שיכול להיות עצירה מעניינת בחיפוש אחר אוכל או כוס קפה.
הרכבל הארוך בבלקן – והגן הלאומי דייטי
שני אתרי חובה שמתחברים אחד לשני הם הדייטי אקספרס (Dajti Express), הרכבל הארוך בבלקן, והגן הלאומי שאליו הוא מוביל – Dajti National Park. התחנה התחתונה של הדייטי אקספרס נמצאת כחצי שעה נסיעה ממרכז טיראנה, לא רחוק מאתר מעניין אחר – בונקארט. אורכו של הרכבל 4.3 ק"מ, והנסיעה בו אורכת כרבע שעה – ונשקף ממנה נוף העמק והאיזור אליו משקיף הגן הלאומי – מה שלבד שווה את ההגעה אליו. לאחר הנסיעה החווייתית מעלה, תוכלו להנות מהליכות בגן הלאומי, שמרכז המבקרים שלו ונמצא לצערנו די רחוק מתחנת הרכבל, ובכללי – השבילים בו לא מסומנים היטב. לכן, המלצה שלנו – לא להתרחק יותר מדיי מנוכחות של אנשים אחרים, ולהצטייד בטלפון עם מספיק סוללה למקרה הצורך. לצד תחנת הרכבל ישנה מסעדה עם נוף נהדר, ומספר מפעילים שמציעים טיולי סוסים וטרקטורונים.
ביקור באלבניה לא שלם בלי בונקרים – BunkART
כמה דקות הליכה מתחנת הרכבל התחתונה, נמצא מוזיאון זה, שהוא בעצם בונקר ע-נ-ק. זהו אחד ממאות אלפי (!) בונקרים שנבנו באלבניה בתקופתו של אנוור הוג'א, שהיה פראנואיד וככזה – היה ב-ט-ו-ח כי מלחמת העולם השלישית תתחיל באלבניה. באנקארט, היה בעצם הבונקר האטומי של הוג'א, ויש בתוכו עשרות חדרים. כיום, ביקור במוזיאון מאפשר לבקר בחדרים השונים, לראות את אמצעי האיוורור השונים, כלי הנשק, חדרי הבכירים – כולל של הוג'א עצמו, ועוד פרטים רבים על החיים באלבניה באותה התקופה. שימו לב כי בונקר זה נמצא בשולי העיר – ואל תתבלבלו עם בונקארט2 שנמצא בכיכר סקנדרברג – הוא קטן בהרבה, וההמלצה שלנו היא לגמרי לטרוח להגיע לבונקארט המקורי.
רוצים לקרוא על עוד בונקרים באלבניה שמאפשרים ביקור בתוכם? הפוסט הזה בשבילכם.
הפארק הגדול של טיראנה – Tirana Grand Park
אם קצת נחנקתם מהעיר הגדולה ואתם מחפשים להתאוורר קצת – הפארק הגדול של טיראנה מחכה לכם במרחק של כ-2 ק"מ ממרכז העיר. בפארק אגם מלאכותי ומקומות שונים לשבת ופשוט לנוח בהם. אם מתעורר בכם קצת רעב – תמיד אפשר לקנות משהו באחד הדוכנים שפזורים לצד האגם, או באחד מבתי הקפה באיזור. הפארק רצוף בנקודות עניין נוספות – אך החשובה שבהן היא האנדרטה לשואת יהודי אירופה, שנמצאת בכניסה לפארק מצפון, לא רחוק מארמון הפרלמנט, ומספרת את סיפור הצלת היהודים באלבניה במלחמת העולם השניה.