פריזרן, קוסובו

פריזרן קוסובו מפה

 

 

פריזרן

פריזרן היא העיר השניה בגודלה בקוסובו, וחשוב מכך – היפה שבהן. העיר העתיקה של פריזרן אמנם קטנה, אך מרשימה מאוד, וניתן לחוות בה את החוויה של עיר עות'מאנית טיפוסית, בעלת סמטאות צרות ורחובות מרוצפי אבן. למעשה, זוהי עיר שעד היום מושפעת באופן מאוד כבד מן התרבות הטורקית, והתושבים האלבנים של פריזרן אף אימצו לתוך שפת היום-יום שלהם לא מעט מן השפה הטורקית. אך באותו הזמן, פריזרן היא גם המקום בו התארגנה לראשונה תנועה ללאומיות אלבנית בקוסובו, במסגרת הליגה האלבנית של פריזרן. 

במרכז העיר זורם נהר הפריזרן ביסטריצה, שמקורו בהרי השאר הנמצאים בקרבת העיר ואותם ניתן לראות באופק, וכן ניתן, בנסיעה קצרה יחסית מהעיר להגיע ולטייל בהם, ואף להנות מאתרי הסקי שבהם. 

למטה תוכלו לקרוא על האתרים המרכזיים בפריזרן, וכמובן שמומלץ גם להתייעץ על מנת שתוכלו להנות גם משאר הדברים שיש לקוסובו להציע.

מחפשים מסלול מוכן שכולל בתוכו גם ביקור בפריזרן וההרים המקוללים שלידה? המסלולים צפון אלבניה + קוסובו (7 ימים) והמסלול צפון אלבניה + קוסובו + צפון מקדוניה (10 ימים) יכולים להתאים לכם! 

מסגד סינאן פאשה

בנייתו של המסגד המרשים הזה, הנמצא ממש במרכז העיר העתיקה, הסתיימה ב-1615, ע"י סינאן פאשה, הוואזיר של איילת (מחוז) בודין, אליו העיר השתייכה במסגרת האימפריה העות'מאנית. חומרי הבניין של המסגד הורכבו בעיקר מאבנים של כנסיה סרבית בשם מנזר המלאכים הקדושים שהייתה בקרבת מקום, וננטשה בשנים שלפני. בפנים המסגד, אליו תוכלו להכנס מחוץ לשעות התפילה, תוכלו לראות את עבודות הנגרות ורצפות האבן המקוריות מן המאה ה-17, ועיטורי קיר מרשימים, שנוספו במאה ה-19, המלווים בפסוקים מן הקוראן. 

הליגה של פריזרן

הליגה האלבנית של פריזרן הייתה ארגון פוליטי שהוקם ב-1878. הארגון הוקם כתגובה להסכמי ברלין, במסגרתם הוחלט להעביר מחוזות (ויליאטים) שבהם רוב אלבני, לידי מדינות אחרות שאינן אלבניה, בהן סרביה, מונטנגרו ויוון.  מנהיגי ארבעת הויליאטים הללו התאגדו על מנת לפעול נגד מהלך זה, ובמקום זה היה מושבם. הקומפלקס, שרק חלקו שרד, פועל כיום כמוזיאון המנציח את תרומתם ללאומיות האלבנית, והוא נבנה סביב מסגד גאזי מהמט פאשה. המוזיאון מורכב משלושה חלקים בשני מבנים נפרדים, ותוכלו למצוא בו כלי נשק, מכתבים רבים שנשלחו במסגרת המאמצים הדיפלומטיים של הליגה, תמונות וציורים של המנהיגים האלבניים, וכן חלק המשמש כמעין מוזיאון אתנוגרפי קטן.

גשר האבן

גשר האבן הישן של פריזרן חוצה את נהר הפריזרן ביסטריצה, ואם תטיילו בעיר, בוודאי תחצו אותו.  הגשר נבנה במקור במאה ה-16, אך נהרס ב-1979 בעקבות עליית הנהר על גדותיו, ונבנה מחדש לאחר 3 שנים, אך עם שינויים משמעותיים. 

פריזרן קוסובו מבט ממצודת פריזרן

מצודת פריזרן

אם יש משהו אחד בפריזרן שאסור בשום פנים ואופן לפספס – זה המצודה. ההגעה היא ברגל ממרכז העיר העתיקה, דרך עליה תלולה אך לא מאוד ארוכה – והנוף מלמעלה – לגמרי שווה את המאמץ! 

ראשיתה של המצודה במאה השישית, בעת התקופה הביזנטית, אך היא השתנתה ונבנו בה חלקים נוספים יחד עם שינויי השלטון, כשהשינויים האחרונים נעשו בעת השלטון העות'מאני. הביצורים השונים בה היו חלק ממערכת שהגנה על דרך המסחר זנטה, שהחלה משקודר שבאלבניה\מונטנגרו של היום, עברה פה בפריזרן, והסתיימה בעיר ניש שבסרביה של ימינו. המצודה יושבת על גבעה שלטת ממנה אפשר לראות את פריזרן ואת ההרים המקיפים אותה, וביום יפה, היא מקום נהדר להנות מפיקניק באוויר הפתוח.

 

הקתדרלה הסרבית של גבירתנו הרחומה

קתדרלה סרבית – אורתודכסית זו, המוכרת כאתר מורשת עולמי של אונסק"ו, ממוקמת מחוץ לתחומי העיר העתיקה, והיא למעשה קודמת לעיר העות'מאנית. ראשיתה בתחילת המאה ה-14, אך היא עברה שינויים רבים לאורך ההיסטוריה, בין השאר הפיכתה למסגד בתקופה העות'מאנית, וחזרה לידיים נוצריות ב-1912 לאחר מלחמות הבלקן. היא שימשה כמוזיאון החל מאחרי מלחמת העולם השניה, ופעלה ככזה עד שניזוקה במהומות אתניות ב-2004. הכנסיה כיום נמצאת בהליכי שיקום ותחת אבטחה, ולכן לא ניתן לבקר בתוכה ולהתרשם מציורי הפרסקו היפים שבה.

חמאם גאזי מהמט פאשה

ממש מחוץ לגבולות העיר העתיקה, תוכלו למצוא את החמאם של פריזרן. החמאם מורכב מחדרים חמים וקרים, ויש בו צד המיועד לנשים וצד נפרד לגברים. החמאם אינו פועל יותר כבית מרחץ, אלא משמש כמוזיאון ארכיאולוגי המרכז ממצאים מפריזרן והאיזור, וכן כמרכז חברתי.