פרישטינה, קוסובו

פרישטינה קוסובו מפה

פרישטינה

פרישטינה, (Prishtina) בירתה המודרנית של קוסובו, היא אמנם לא עיר בירה אירופית קלאסית עם מוקדי משיכה קונבנציונליים, שבה תוכלו לבלות ימים שלמים – אבל היא בהחלט שווה ביקור קצר בעת שהותכם בקוסובו בפרט ובבלקן בכלל.

(שימו לב, בשפה הסרבית, שלא בכתב קירילי, השם פרישטינה נכתב כ- Pristina – וכתיב זה נפוץ מאוד, מה שמוביל לכך שיש שחושבים שלעיר קוראים פריסטינה… אז לא – פרישטינה זה השם הנכון, גם באלבנית וגם בסרבית.)

מרבית אתריה של פרישטינה מתרכזים סביב איזור ה"שֵׁשׁ" – המדרחוב המהווה את מרכז העיר, בו אנשים הולכים להנאתם, עושים קניות ומבלים בבתי קפה. השש המרכזי נמצא ברחוב Agim Ramadani  והוא מחולק לשלושה חלקים מרכזיים – שש סקנדברג, שש אדם ישארי, ושש אמא תרזה. למטה תוכלו למצוא את המרכזיים שבאתרי השש, אך בביקור בעיר תראו עוד פסלים ושלטים נוספים המספרים את סיפורה של קוסובו. 

בנוסף לאתרים בעיר עצמה, עליהם תוכלו לקרוא למטה, בקרבת העיר מספר נקודות עניין אחרות, כמו שמורת הדובים, מנזר גרצ'ניצה ומבצר נובו ברדו.

אם אתם מתכננים טיול לאיזור, תמיד שווה להתייעץ כדי לא לפספס דבר! אפשר גם ליצור קשר על מנת לתאם נהגים לטיולי יום מפרישטינה.

מחפשים מסלול מוכן שכולל בתוכו גם את פרישטינה? מסלולי 7 ימים צפון אלבניה + קוסובו ומסלול צפון אלבניה + קוסובו + צפון מקדוניה יכולים להתאים לכם. 

 

פרישטינה NEW BORN

 

ניו בורן

מונומנט ה-NEW BORN הוא ככל הנראה מהנקודות המוכרות ביותר בקוסובו. מדובר בפסל המוצב במרכז העיר ומציג את המילים הנ"ל המבטאות את הולדתה של המדינה הצעירה, ואשר עיצובו משתנה מדיי שנה. 

המונומנט נחנך ב-17 בפברואר 2008, עם הכרזת העצמאות של קוסובו, אז היה צבעו של המונומנט צהוב. שינוי העיצוב מתרחש כל שנה ביום העצמאות, כאשר שבשבועות שמובילים לתאריך זה ניתן לראות עשרות מתנדבים עומלים לקראת כך. המעצב שעומד מאחורי המונומנט הוא פיסניק איסמאלי, שמעבר להיותו מעצב מוכשר, הינו גם בעל עבר כלוחם KLA ופוליטיקאי. 

כנסיית הקתדרלה של ישוע המושיע

ממש ליד הספריה, תוכלו למצוא כנסיה שבנייתה לא הושלמה. הכנסיה ממוקמת בשטח קמפוס אוניברסיטת פרישטינה, וזאת על אף שהקמפוס תוכנן במקור כמופשט מכל סמליות דתית. למרות זאת, עם שלילת האוטונומיה האלבנית בסוף שנות השמונים, החליטו הסרבים להקים במקום כנסייה. בנייתה של זו מעולם לא הושלמה, וזאת לאור בעיות תקציב בתחילה, מאוחר יותר לאור אי השקט הבטחוני שחל בקוסובו בשנות התשעים. עם המלחמה בסוף שנות התשעים, נעשו ניסיונות פגיעה במבנה ובכנסיות סרביות נוספות, אך זו נותרה ללא נזק משמעותית. כיום הכנסיה עומדת במבנה הבלתי גמור, כשפתחיה חסומים. 

כנסיית אמא תרזה בפרישטינה

לא רבים יודעים, אך הקדושה הקתולית אמא תרזה, הייתה ממוצא אלבני, ונולדה בסקופיה, בירתה המקורית של קוסובו. לכן, בכל הערים הגדולות האלבניות ניתן למצוא מונומנטים על שמה, ופה בפרישטינה – זה בא בדמות כנסייה קתולית במרכז העיר. אבן היסוד לבניית הקתדרלה הונחה ב-2005 ע"י נשיא קוסובו לשעבר איברהים רוגובה. הבניה עצמה החלה באופן סמלי ב-2007, וזה לציון עשור למותה של הנזירה ב-1997. נעשו שני אירועי חנוכה – האחד, ב-2010, לפני סיום הבניה– כחלק מאירועי 100 השנה להולדתה. והאירוע השני – ב-2017, 20 שנה לאחר מות הנזירה, אז המבנה נפתח לציבור הרחב. כיום, בזכות מגדל הפעמון, הקתדרלה מהווה את אחד המבנים הגבוהים במרכז העיר, והיא משרתת את האוכלוסיה הקתולית בעיר.

פסל ביל קלינטון

קצת יותר רחוק מהשש, אך עדיין במרכז העיר, תוכלו למצוא את פסלו של ביל קלינטון, שברקע פוסטר עם תמונתו. הפסל הוצב שם בנובמבר 2009 – כאות תודה לביל קלינטון מצד התושבים האלבנים של קוסובו על העזרה הרבה שניתנה להם מארה"ב בתקופתו כנשיא, שהייתה גם התקופה בה התרחשה מלחמת קוסובו. קלינטון, לצד מזכירת המדינה דאז מרגרט אולברייט, היו אלו שדחפו את נאט"ו להתערבות במלחמה. הפסל עצמו אינו מאוד גדול, כשלושה מטרים גובה בסך הכל, והוא מראה את קלינטון כשהוא מנופף לשלום. 

 

קוסובו פרישטינה הספריה הלאומית

הספרייה הלאומית של קוסובו

בשטח קמפוס אוניברסיטת פרישטינה, דקות בודדות מהשש המרכזי, עומד מבנה משונה למדי. זוהי הספריה הלאומית של קוסובו, מבנה שנחנך ב-1982 ותוכנן על ידי האדריכל הקרואטי אנדריה מוטנייקוביץ'. לדברי האדריכל, הכיפות הרבות במבנה  (99 במספר) ורצועות המתכת, נועדו על מנת לשוות למבנה סגנון המערב את הסגנון הביזנטי והסגנון המוסלמי, אך ישנן תיאוריות נוספות לגבי הרעיון שעומד מאחורי העיצוב הייחודי. הספרייה שמה לה למטרה לאסוף, לשמר, לקדם ולהנגיש את המורשת התיעודית והאינטלקטואלית של קוסובו, שכן מידע רב אבד במשך השנים.