אוכריד והסביבה, צפון מקדוניה

אוכריד צפון מקדוניה מפה

אוכריד והסביבה

צפון מקדוניה חולקת עם אלבניה אגם מיוחד – הוא אגם אוכריד. (Ohrid) האגם וסביבתו מציעים מגוון אתרי ביקור ואטרקציות, וכמובן גם חופים לאורכו. העיר המרכזית באיזור זה נקראת על שם האגם, והיא עיר עם איזור עתיק ששווה לבקר בו בלי קשר למקום המים היפהפיה ששוכן לידו. אבל אל תתבלבלו – האגם לא מתחיל ולא נגמר שם – וביקור באיזור לא יהיה שלם בלי ביקור גם מדרום לעיר. 

רוצים לבקר גם בצד האלבני של האגם אבל אין לכם רכב שכור? חברת ההשכרה לא מאפשרת לחצות לאלבניה? צרו קשר לתיאום נהג!

יותר מזה – ביקור במקדוניה לא יהיה שלם בלי ביקור באיזור הזה! 

אגם אוכריד הוא מהאגמים העתיקים והעמוקים באירופה, (288 מטרים עומק בשיא) והוא מהווה מערכת אקולוגית חשובה, עם כ-200 מינים אנדמיים שחיים בסביבתו. בצידו המקדוני, הוא נמצא בקרבת שני גנים לאומיים – מאברובו הנמצא מצפון לו, וגליצ'יצה הנמצא דרום מזרחית אליו. ככזה, הוא מוקף לא מעט הרים, וחובבי טבע לעולם לא ישתעממו בסביבתו…

הדף מציג כמה מקומות עיקריים, אך באיזור עוד מגוון דברים לעשות, ואם אתם מתכננים טיול לאיזור, תמיד שווה להתייעץ כדי לא לפספס דבר! 

מחפשים מסלול מוכן שכולל בתוכו את אוכריד והסביבה? המסלולים צפון אלבניה + קוסובו + צפון מקדוניה, צפון מקדוניה – 5 ימים וצפון מקדוניה – 8 ימים יכולים להתאים לכם! 

 

העיר אוכריד

 אגם אוכריד צפון מקדוניה

העיר המרכזית באיזור יושבת על שפת האגם ומציעה לא מעט אתרים ששווים ביקור, בהם טיילת עץ שמאפשרת ללכת ממש על פני המים. מוקד העניין בעיר הוא המרכז העתיק שתחילתו בתקופה האיליריאנית במאה ה-4 לפני הספירה, אז ישבו בה השבטים אנצ'לה  ודזרטי, שהיו רק הפתיח לכיבושים מאוחרים יותר ע"י ההלניסטים, הרומאים, הבולגרים, העות'מאנים, ועוד כמה חבר'ה טובים בין לבין. 

נמל אוכריד

בין קצה הבזאר לתחילת העיר העתיקה, יושב הנמל של אוכריד. פה, ניתן לקחת סירה ולהנות מהאגם מפרספקיבה קצת אחרת – ואף ניתן לקחת מונית מים או סירה של ממש אל אחד האתרים המרוחקים יותר מהעיר, כמו מנזר סנט. נאום. 

הבזאר של אוכריד 

הבזאר של העיר אוכריד הוא אמנם קטן יחסית, בטח אם נשווה לבזאר הגדול של הבירה סקופיה, אבל הוא עדיין מקום מלא חיים שביקור בעיר לא יהיה שלם בלעדיו. הבזאר מורכב מרחוב אחד מרכזי, כשבקצהו הנמל של אוכריד ולצידו – העיר העתיקה. ניתן כמובן לעשות קניות בבזאר, בעיקר של מזכרות, אך הוא גם מקום נהדר לצאת לבלות בו בערב שלכם בעיר, עם מספר מסעדות וברים קטנים – ואווירה נהדרת. 

העיר העתיקה של אוכריד

העיר העתיקה באוכריד רצופה במגוון אתרים, אך שווה לבקר בה גם בלעדיהם – בשביל הסמטאות הצרות, הבתים העתיקים והיפים, והנוף אל האגם. בתקופה העות'מאנית, היה זה האיזור היחיד בו הורשו נוצרים לגור באיזור – ולכן המקום צפוף ומלא כל כך בבתים ובכנסיות, שמתנשאים אל מעל הסמטאות הצרות. צורת הבניה במקום מתאפיינת בבתים שקומתם העליונה רחבה במעט מקומתם התחתונה – דבר שמשאיר לנו המטיילים קצת יותר מקום על הקרקע… בחלקים הקרובים יותר אל המים, תוכלו למצוא גם כמה פיסות חוף קטנות, בהן ניתן לנוח. 

הכנסיות באוכריד

אוכריד מחזיקה בהיסטוריה נוצרית ארוכה, ולתקופה ארוכה היא הייתה המרכז הרוחני של האיזור, עם כנסיה אורתודוכסית עצמאית – הארכיבישופות של אוכריד. אומרים כי בשיא, היו באוכריד יותר מ-300 כנסיות, וליתר דיוק – 365 כנסיות – אחת לכל יום ויום בלוח השנה. כיום תוכלו למצוא שם מספר כנסיות, כאשר המפורסמת בהן היא כנסיית סנט. ג'ון בקנאו. הכנסייה הזו, שנבנתה במאה ה-14, לא מפורסמת בזכות חשיבות דתית מיוחדת, אלא בגלל המיקום האיקוני שלה – על צוק נישא המשקיף אל אגם אוכריד. 

הביקור בכנסיה, כמו בחלק גדול מאתרי העיר העתיקה, דורש טיפוס במעלה דרכים תלולות שיעבידו את שרירי הרגליים שלכם קשה – אבל זה לגמרי שווה את זה. 

עוד כנסיות בולטות בעיר, בהן בוודאי תתקלו בשיטוטכם בה, הן סיינט סופיה, אחת המוקדמות שבהן, וכנסיית סיינט מרי פריבלפטוס

התיאטרון העתיק באוכריד

בתוך העיר העתיקה, נוכל למצוא תיאטרון קטן אבל חשוב – זהו התיאטרון היווני היחיד במקדוניה, כשהאחרים הינם רומים. האמפי, המשקיף כיום, בהעדר התפאורה המקורית, אל האגם, נבנה במקור סביב שנת 200 לפנה"ס. הוא משמש עד היום למטרה המקורית שלו – ומארח מופעים ופסטיבלים שונים.

מבצר סמולי 

אתר היסטורי נוסף שבו כדאי לבקר לא רק בשביל החשיבות ההיסטורי שלו, אלא בשביל הנוף, הוא מבצר סמולי, או מבצר סמואל. ראשיתו במאה הרביעית לפנה"ס, אך מרבית המבנה אותו ניתן לראות בימינו הוא מהמאה העשירית, אז שלטה האימפריה הבולגרית במקום, כשבראשו הצאר סמואל – על שמו נקרא המבנה. ניתן להכנס לבקר במבצר וללכת סביב חומותיו – אבל כמו שכבר נאמר, הנוף הנהדר הנשקף ממרום החומות הוא הסיבה העיקרית לעשות זאת. 

אגם אוכריד מפרץ העצמות צפון מקדוניה

מסביב לאוכריד

סטרוגה

אחותה הקטנה והפחות מתוירת של אוכריד – היא העיירה סטרוגה היושבת בקצהו הצפוני של האגם המפורסם. סטרוגה אמנם לא מלאה אתרים היסטוריים כמו העיר אוכריד, אך יש בה טיילת נעימה ואת מקום שפך נהר הדרין השחור אל האגם – שמעליו עומד "גשר השירה" – שנקרא כך שכן הוא מארח את האירוע הסוגר של אירועי "ערבי השירה של סטרוגה". 

בעיר ניתן למצוא גם מספר כנסיות, בזאר קטן, טקיה סופית, וכן מוזיאון טבע. 

שווה לבקר בעיר בעיקר לשם ספיגת אווירת האגם – מינוס כמויות התיירים. 

מפרץ העצמות

מרחק נסיעה קצרה מדרום לעיר אוכריד, נמצא האתר המיוחד הזה שנקרא באנגלית Bay of Bones. מדובר ב- "מוזיאון על המים" – אתר ארכיאולוגי ימי, במסגרתו שוחזר כפר פרה-היסטורי ששרידיו נמצא מתחת למי האגם במקום, ובו, כך מעריכים – חיו בזמנו כ-60 בני אדם. וניתן לצפות במבנים ובכלים השונים ולהבין כיצד חיו אותם אנשים לפני כ-5000 שנים. הכפר המשוחזר יושב על פלטפורמה מעל מי האגם, דבר שבפני עצמו מהווה מחזה מרהיב. באתר עוד ניתן למצוא, הפעם על היבשה – מבצר רומי המשקיף על האיזור, ואפילו, לחובבי הג'אנר – מועדון צלילה. 

מנזר סנט. נאום 

אולי האתר המפורסם ביותר בכל איזור אגם אוכריד – מנזר סנט. נאום (St. Naum) הוא רק חלק מקומפלקס גדול שמציע למבקרים בו כמה וכמה נקודות עניין. הקומפלקס, בנמצא קילומטרים בודדים ממעבר הגבול לאלבניה, מכיל בתוכו לא רק את הכנסיה, על שמה הוא נקרא, אלא גם חוף (בו לא נהוג להתרחץ, בכל זאת אתר קדוש), מעיינות צלולים, חנויות, ומסעדות על קצה המים (של המעיינות). 

המנזר הוא מנזר נוצרי אורתודכסי, בו כנסיה קטנה עם פרסקאות מרשימים, שהוקמה בשנת 905, בתקופת שלטון האימפריה הבולגרית באיזור. סנט. נאום, על שמו הכנסיה נקראה, היה מלומד וסופר ימי-בינימי בולגרי, והיה ממייסדי בית הספר לספרות באוכריד. המנזר אמנם יפה ומרשם, אך קטן, ולרוב מחוץ לו ניתן למצוא אורחים שלגמרי גונבים את ההצגה – הטווסים המקומיים.  

דבר נוסף שבזכותו האתר שווה ביקור – הוא המעיינות שבמקום. מדובר במעיינות הדרין השחור, וניתן לצפות בהן מאחת המסעדות במקום (או סתם מהגשר ליד), או יותר טוב – באמצעות שיט בסירת משוטים שתיקח אתכם אל מעמקי המעיינות, שם תוכלו להנות מהמים השקטים, הצלולים והיפהפיים של המעיינות.