אוכל מסורתי בקוסובו

אין ספק שאחד הדברים שעושים טיול הוא האוכל – ולמרבה המזל, בקוסובו לא חסר מה לאכול. המטבח המקומי מורכב, לצד מנות מקומיות אלבניות, גם השפעות רבות מן המטבח הטורקי, האיטלקי והיווני, לצד מנות שמצאו את דרכן לקוסובו מהמדינות השכנות, וכן מסרביה עצמה.

הכנו לכם פה רשימה קטנה של מנות, שאת חלקן אתם בטח מכירים בוריאציה כזו או אחרת, ששווה לנסות בביקור הבא שלכם במדינה.

פלי  FLIA

הפלי הוא מעין מאפה המורכב משכבות-שכבות של פנקייקים דקים, שלרוב יש בינהם שכבת שמנת קלילה. את הפלי מכינים במעין מחבת גדולה מאוד, והמנה שיגישו לכם במסעדה כשתזמינו פלי, היא רק חלק קטן מהגודל הכולל של המנה. כשאוכלים את הפלי, מקלפים שכבה אחרי שכבה, ולרוב טובלים את הבצק בשמנת או גבינה. 

בורק BUREK

הבורק, כמו שהשם רומז, הוא מאפה הדומה מאוד לבורקס שאנחנו מכירים בארץ. מדובר בבצק עלים עם מרגרינה ומילויים שונים – לרוב תרד, גבינה או בשר. צורתו שונה מזו שאליה אנו רגילים בארץ ולרוב מדובר במאפה מוארך ומקופל, ולא בחתיכות קטנות יחסית כמו אצלנו. זהו המזון הנפוץ והזמין ביותר, ותוכלו לראות מאפיות המוכרות בורק בכל פינה, וכמו שאצלנו יש ויכוח על איפה הפלאפל או החומוס הטוב ביותר – אותו ויכוח מתקיים בקוסובו (וברוב הבלקן) בנוגע לבורק הטוב ביותר.  

טאווה TAVE

הטאווה הוא פשטידת בשר עם תוספות, כאשר הגרסה הנפוצה בקוסובו היא הטאווה פריזרני (tavë prizreni) שמקורה בעיר הדרומית פריזרן. מדובר בפשטידה עם בשר טלה, חצילים, פלפלים ירוקים, בצל ועגבניות.  גרסה נוספת של הטאווה מקורה באלבניה, והיא נקראת 'טאווה קוסי'. הטאווה קוסי מכיל גם הוא בשר טלה, ובגרסאות מסוימות גם עוף, לצד יוגורט, ביצים, וקמח. 

לוקום LOKUM

אל תתנו לשם לבלבל אתכם – לא מדובר ברחת לוקום הטורקי. הלוקום הוא מעין כדורי בצק בטיגון עמוק, אותם לעיתים קרובות אוכלים לצד גבינת פטה או ליד אייוואר (ממרח פלפלים, עגבניות וחצילים) או דבש. המאכל אמנם נחשב באופן מסורתי למאכל ארוחת בוקר, אך ניתן ומומלץ לאכול אותו בכל שעה. 

שארמה SARMA

מאכל נפוץ במיוחד בקוסובו, ובמדינות רבות אחרות שהיו בעבר בשטח האימפריה העותמאנית, הוא השארמה, שם שמשמעותו בטורקית – 'עטוף'מדובר למעשה בעלי גפן או פלפלים ממולאים, כשלרוב המילוי יהיה בשר טחון, אורז, וירקות, אך בהחלט ניתן למצוא את המאכל גם ללא בשר. 

פאסול FASUL

הפאסול הוא למעשה מאכל מוכר – מרק שעועית לבנה, המבושל בסיר גדול, שבאופן מסורתי הוכן לקראת הגעתם של אורחים רבים. ניתן למצוא את הפאסול עם תיבולים רבים, עם או בלי בשר, וזהו מאכל פשוט אך מאוד משביע. 

וכמובן – אי אפשר בלי קינוח…

בקוסובו, כמדינה שהייתה בעבר תחת שליטה עות'מאנית, ניתן למצוא את כל הקינוחים שאתם מכירים – בקלאווה, קדאיף וכו' – ובמבחר רחב מאוד. בלי צחוק – שום מאפיה בארץ לא משתווה למה שתמצאו פה. 

מעבר לכך, אם חשקה נפשכם בעוגה, בתי קפה רבים במדינה מציעים עוגות מעולות מסוגים רבים.  

אחת הרשתות המפורסמות והנפוצות במדינה היא רשת MISSINI שמקורה בעיר מיטרוביצה ומחזיקה כיום בסניפים רבים – ובה תוכלו למצוא את הקינוחים המסורתיים, לצד עוגות וכמובן – קפה.