נהיגה והשכרת רכב באלבניה, קוסובו וצפון מקדוניה

מדינות הבלקן אמנם מאפשרות טיול בהן גם באמצעות תחבורה ציבורית, אך זו בסוף מצומצמת ולא מאפשרת להגיע לכל מיני פינות חמד הדורשות סטיה מהדרך הראשית. לכן, רבים בוחרים לשכור רכב ולנהוג בעצמם. לפני שאתם יוצאים לדרך, יש כמה דברים שכדאי לדעת בנושא. 

השכרת רכב באלבניה, קוסובו וצפון מקדוניה

בשלוש המדינות יש מבחר גדול (מאוד) של חברות להשכרת רכב, כאשר חלק מהן יציעו גם רכבים אוטומטיים להשכרה. באלבניה באופן ספציפי, צריך להבין כי רוב הרכבים להשכרה הם רכבים ישנים יחסית, ובעיקר הסוכנויות הגדולות יציעו רכב מהשנתונים האחרונים – והמחיר יהיה בהתאם. 

על פי רוב, הביקורות באתרים המאפשרים חיפוש רכבים הן אמינות, אך צריך לדעת היכן לחפש את האותיות הקטנות. אישית, אני מעדיפה את Discover Cars בבואי לחפש רכב להשכרה באיזור, וזאת מכיוון שתנאי השכרה כמו מעבר ממדינה למדינה, מוצגים בצורה ברורה ולא מתחבאים באותיות קטנות מדיי. 

לחלופין, אם אתם מחפשים לשכור באלבניה ולא אכפת לכם שהרכב לא יהיה חדש במיוחד, אני יכולה לקשר לספק שלקוחות שלי השכירו ממנו בעבר והיו מרוצים. אם זה מעניין אתכם פשוט תשלחו לי הודעה בוואטסאפ ותבקשו שאקשר אתכם – אדאג שהוא יצור איתכם קשר. 

למה צריך לשים לב כששוכרים רכב לטיול בבלקן? 

מקום האיסוף והחזרת הרכב 

לפעמים המסלול שלנו בבלקן אינו מעגלי, ולכן נהיה מעוניינים להחזיר את הרכב בעיר או במדינה אחרת. ישנן לא מעט חברות השכרה המאפשרות את זה, אך צריך לדעת שזה כרוך בעלויות נוספות, במיוחד אם מדובר בהחזרה במדינה אחרת מזו שלקחת בה. לכן, כשאתם מחפשים השכרה כזו, תוודאו שתחת הדברים הכלולים במחיר כתוב לכם גם one-way rental. לא כתוב? כתבו לחברת ההשכרה ושאלו על העניין – חבל להיות מופתעים עם "קנסות" של מאות שקלים בדלפק ההשכרה. כמו כן, צריך להבין שלפעמים זול יותר לחצות את הגבול בתחבורה ציבורית ולהשכיר רכב בנפרד במדינה הבאה, אז אם אתם על תקציב מוגבל – כדאי לבדוק גם את האופציה הזו. 

באלבניה באופן ספציפי רבים רוצים לקחת רכב בסרנדה ולהחזיר בטירנה, או להפך. לא כל הסוכנויות יאפשרו זאת אך זה יחסית נפוץ. אותו ספק שהזכרתי קודם יאפשר זאת והוא מחזיק רכבים בשתי הערים. 

מעבר למדינות שכנות 

נוחתים באלבניה ורוצים לקפוץ גם לקוסובו? למקדוניה? שתיהן? אולי בכלל חשבתם להגיע ממונטנגרו לאלבניה? לא משנה מהן המדינות המעורבות, תמיד צריך לבדוק כמה דברים מרכזיים:

  • האם חברת ההשכרה מאפשרת מעבר למדינות שכנות? 
  • אם היא מאפשרת – לאילו מדינות היא מאפשרת לעבור? 
  • ואחרון חביב – מה העלות הנוספת של מעבר הגבול? 

נהיגה באלבניה, קוסובו וצפון מקדוניה

הנהיגה בבלקן רצופה דרכים מפותלות וצרות, וכן תרבות נהיגה קצת שונה. מומלץ לקרוא את הדברים הבאים בכדי לבוא מוכנים לטיול שלכם באלבניה, צפון מקדוניה וקוסובו. 

הדרכים

התשתיות השתפרו משמעותית בשנים האחרונות, ודרכים שלקחו בעבר שעות ארוכות, כמו למשל הדרך בין אלבניה לקוסובו, השתפרו לאין ערוך בזכות סלילת כבישים מהירים וחציבת מנהרות דרך ההרים. עם זאת, עדיין חלק לא מבוטל מהדרכים, בעיקר כאשר מטיילים באיזורים הרריים, הן צרות, דו סטריות, ודורשות זהירות מוגברת כאשר נוהגים בהן. 

ישנה תפיסה מוטעית לפיה חובה לקחת רכב ארבע-על-ארבע בנהיגה במקומות אלו. זה אולי היה נכון בעבר, וזה נכון אם רוצים להגיע למקומות מאוד ספציפיים במעמקי הפארקים הלאומיים – אך באופן כללי אפשרי לטייל במדינות אלו גם עם רכב רגיל, ורק לשים לב שהמפות לפעמים לוקחות לדרכים לא סלולות – סיבה טובה להתייעץ לפני שיוצאים לדרך. 🙂 

כבישי אגרה הם מועטים יחסית, וניתן למצוא אותם בעיקר בצפון מקדוניה. (בעיקר בקרבת העיר סקופיה) באלבניה ישנה אגרה בכביש המוביל לכיוון קוסובו. בקוסובו ישנה דרך מהירה שאמורה להיות דרך אגרה, אך נכון לעכשיו טרם גובים שם תשלום. 

התשלום בכבישי האגרה הוא במקום – יש לעצור ולשלם לפקיד בצד הכביש. במקדוניה לרוב מדובר על סכומים שנעים בין 40-100 דנאר בכל נקודת תשלום, וניתן לשלם גם באירו. באלבניה, מדובר על תשלום אחד של כ-600 לק. (המחירים נכונים לרכבים פרטיים – אם אתם נוהגים בקרוואן או ואן, יתכן ותדרשו לשלם יותר, ובמקרה של אופנוע – פחות) 

תרבות הנהיגה ואכיפה

אמנם כישראלים אנו מורגלים בנהגים חסרי סבלנות, אך במדינות אלה תתקלו בחוסר סבלנות בצורה קצת אחרת – פחות צפירות, הרבה יותר עקיפות. לא מעט מהנהגים המקומיים הם… איך אמר לי חבר מקומי? – "אלרגיים למגבלות מהירות".  אז גם אם תנהגו על פי חוק, שימו לב לרכבים (הרבים) שעוקפים אתכם. כן, גם בפס לבן. 

ולמרות כל זה – בשלוש המדינות ישנה אכיפה נרחבת בכבישים, עם שוטרים הממתינים בצידי הכבישים לנהגים סוררים… לכן, אל תגזימו עם הרגל על הגז – גם כי הכבישים עצמם באמת לא בנויים לכך, וגם כי סביר שתיתפסו ותאלצו לשלם… 

ניווט בכבישי הבלקן 

בניגוד למה שאנחנו מורגלים אליו בארץ, במדינות הבלקן אין שימוש נרחב ב-Waze ואין לאפליקציה יתרון בנהיגה שם. היא גם לא תדע להזהיר אתכם מהשוטרים עליהם דיברתי בסעיף הקודם… Google Maps יכולה לעשות את העבודה, אך מומלץ יותר להוריד את אפליקציית maps.me המעודכנת יותר והמאפשרת לבחור מסלול "ללא כבישים לא סלולים". 

בכל מקרה, צריך לדעת כי אפליקציות הניווט לעיתים נוטות לסבך את מי שלא מכיר, ולהכווין תיירים דרך סמטאות צרות ולפעמים גם לתוך דרכים ללא מוצא שאין איך לצאת מהן אלא בנסיעה אחורה. לכן, אם אתם בוחרים ללון בתוך עיר עתיקה כזו או אחרת, או עיירה ציורית עם סמטאות יפות – כדאי ליצור קשר עם מקום הלינה כדי שיכווין אתכם בעצמו, או פשוט ללון לצד החלק העתיק ולא בתוכו…

בנוסף, חלק מהדרכים במדינות אלו אינן סלולות ולא מיועדות לרכבים רגילים, וכדאי – א. להגדיר ב- maps.me שאתם לא מעוניינים ב- unpaved roads ו-ב. להעזר ביעוץ טיולים על מנת שתוכלו מראש לתכנן את הדרך בלי לגלות פתאום שהכביש שתכננתם לנסוע דרכו בכלל לא עביר… 

חניה

כמובן, אם נוהגים ברכב, צריך גם למצוא מקום לחנות. לרוב לא תהיה לכם בעיה למצוא חניה ליד אתרי התיירות, אלא אם הם נמצאים בערים הגדולות, ולכן ההמלצה היא תמיד לקחת מקום לינה בו יש חניה. אחרת, תוכלו למצוא מגרשי חניה, שלרוב התשלום בהם יהיה לאדם במקום. מגרש חניה חשוב שכדאי להכיר בטירנה, הוא זה שמתחת לכיכר סקנדרבג, מה שימקם אתכם בול במרכז העיר. 

במקומות אחרים, כמו למשל סט. נאום שליד אגם אוכריד, תשלמו על חניה, אך לא על הכניסה לאתר. 

מה לגבי תשלום באפליקציות? 

באופן כללי תשלום באפליקציות לא נפוץ במדינות הבלקן, כמו שתשלום בכרטיסי אשראי אינו נפוץ. עם זאת, ישנה אפליקציה בשם parking.mk הנמצאת בשימוש בחלק מערי צפון מקדוניה, וכוללת מספר ערים, בהן סקופיה. תוכלו לקרוא עוד ולהוריד אותה לאנדרואיד, כאן

קראתם את המידע והגעתם למסקנה שאתם מעדיפים לקחת נהג לטיול שלכם? אתם קבוצה גדולה שתצטרך מספר רכבים ולכן נהג הוא אופציה עדיפה עבורכם? 

מוזמנים להעזר בי על מנת למצוא עבורכם נהג במחיר משתלם, וזאת במסגרת השירותים הנוספים שאותם אני מציעה. לחצו כאן כדי לשלוח לי הודעת WhatsApp.