דת באלבניה

אלבניה נתפסת בתודעה של רבים כ"מדינה מוסלמית", אך בפועל לא כך הדבר. 

נכון, יש באלבניה רוב מוסלמי, אך יש להבין כי רוב רובם של האלבנים חילונים גמורים, וכי עבור אלבנים, דת היא דבר משני מאוד בזהות שלהם, כשהלאומיות שלהם נמצאת במקום הראשון עבור מרבית האנשים. 

כמו כן, לא כל האלבנים משתייכים לדת המוסלמית, ויש רבים מבינהם המשתייכים לדת הנוצרית אורתודכסית (בדרום) ולנצרות הקתולית (בצפון).

תולדות הדת באלבניה

לאלבניה היסטוריה דתית ארוכה ומגוונת שעוצבה על ידי מאות שנים של כיבוש והגירה. לפני הגעתו של האיסלאם עם העות'מאנים במאה ה-15, אלבניה הייתה ביתם של מגוון מסורות דתיות, כולל נצרות, פגאניות ויהדות. בתקופת האימפריה העות'מאנית הפך האסלאם לדת השלטת באזור, ואלבנים רבים המירו את דתם, בעיקר בגלל גובה מס גבוה מאוד שהוטל על לא-מוסלמים. האסלאם נתפס כדת כובשת, ועבור לא מעט אנשים, העובדה שהם מוסלמים היא תוצר היסטורי ותו לא. 

למרות התפשטות האסלאם, אלבניה נותרה אזור מגוון מבחינה דתית, במיוחד סביב האזורים ההרריים שבהם העות'מאנים התקשו לשלוט. בתחילת המאה ה-20 היו באלבניה קהילות נוצריות משמעותיות, וכן קהילה יהודית קטנה. 

לאחר מלחמת העולם השנייה הפכה אלבניה למדינה קומוניסטית, וכל צורות הדת נאסרו. מדיניות זו נמשכה עד נפילת הקומוניזם ב-1991, אז היו האלבנים חופשיים לממש את אמונתם שוב, אך גם כיום, הדת לא מהווה חלק מהותי בחייהם של מרבית תושבי אלבניה. 

דת באלבניה של ימינו

כיום, הדת באלבניה היא סוגיה מורכבת ורבת פנים. על פי נתוני המפקד העדכניים ביותר, במדינה כ-60% מוסלמים, 17% נוצרים אורתודוכסים אלבניים (מהכנסיה היוונית אורתודוכסית) ו-10% קתולים. בין המוסלמים, ישנן גם קהילות קטנות של בקטאשים, המתרגלות סוג של אסלאם סופי.

הקהילה המוסלמית באלבניה היא בעיקרה סונית, ובמדינה נמצאים כמה מסגדים בולטים, ביניהם מסגד את'הם ביי בטירנה, שנבנה בסוף המאה ה-18. למרות הנוכחות המוסלמית השלטת, יש מסורת חזקה של סובלנות דתית באלבניה, ואלבנים רבים בעלי דתות שונות מתקיימים בשלום ולאורך ההיסטוריה וגם כיום, נישואי תערובת בין בני ובנות דתות שונות הם נפוצים ומקובלים. 

לסיכום, אמנם יש רוב מוסלמי באלבניה, אך הדת אינה תופסת מקום רב בחייהם של רוב האנשים. 

כמו כן, אין לטעות ולחשוב כי העובדה שהאלבנים מוסלמים פירושה כי הם עוינים את היהודים ואת ישראל, ההפך הוא הנכון! – 

רוב האלבנים מעריכים מאוד את ישראל, והקשר הדיפלומטי בין ישראל לאלבניה הוא יציב וארוך שנים.