צמחונים או טבעונים ומתכננים טיול באלבניה, בקוסובו או בצפון מקדוניה?
מדינות הבלקן היפות ידועות במורשת התרבותית העשירה שלהן ובמטבח הטעים שלהן, ולצמחונים ולטבעונים אין סיבה להתבאס….
צמחונים? חדשות טובות – באזורים אלה קל יחסית להיות צמחוני בגלל שפע הגבינות והירקות, אבל סליחה טבעונים, אני חוששת שלהיות טבעוני בבלקן דורש קצת יותר מאמץ מהרגיל… פוסט זה יספק כמה עצות שימושיות כדי להפוך את החיים שלכם כמטיילים צמחוניים או טבעונים לפשוטים יותר.
*הדברים שיוצגו כאן מתמקדים בטיול באלבניה, צפון מקדוניה ובקוסובו – אבל רלוונטיים במידה רבה גם למדינות הבלקן האחרות, דוגמת מונטנגרו, סרביה ובוסניה הרצגובינה.
צמחוני וטעים
מטיילים צמחוניים ימצאו את עצמם בגן עדן לאוכל במהלך הטיול לאלבניה, קוסובו וצפון מקדוניה. המטבח הבלקני המסורתי מסתמך במידה רבה על ירקות טריים, בצקים ומגוון רחב של גבינות. כמה מנות צמחוניות פופולריות שתוכלו ליהנות מהן כוללות:
סלט שופסקה
סלט מרענן זה הוא סלט קצוץ פשוט שמכיל בדרך כלל עגבניות, מלפפונים, בצל, פלפלים וגבינת פטה מגורדת. טבעונים? בקשו שופסקה ללא גבינה.
בורק
ממש כמו הבורקס בארץ, בבלקן תמצאו את הבורק. זהו מאפה מסורתי העשוי משכבות של בצק פילו במילוי תרד, גבינה או תפוחי אדמה. ישנן גם גרסאות בשריות, אך אלו כמובן לא רלוונטיות למי שבחר לקרוא את הפוסט הזה. 🙂
צמחונים יכולים להנות מהגרסאות המלאות בגבינה, בעוד שטבעונים צריכים לוודא שהם מזמינים בורק במילוי תרד או תפוחי אדמה בלבד.
אייוואר
ממרח פלפלים וחצילים אדומים קלויים. אייוואר מוגש לרוב בתור מטבל, ממרח או תבלין, והוא ידידותי הן לצמחונים והן לטבעונים, כשהוא מוסיף טעם לכל מנה.
בנוסף לאלו, תמצאו מבחר של סלטים, חביתות, פסטות ופיצות – אשר חלק גדול מהם הוא צמחוני. גם הטבעונים יוכלו למצוא מנות פסטה ללא גבינות, אך המבחר מצומצם.
האתגר הטבעוני
בעוד שלהיות צמחוני זה פשוט יחסית באלבניה, קוסובו וצפון מקדוניה, טבעונות דורשת הרבה יותר מאמץ, וזאת לאור השימוש הנרחב במוצרי חלב. עם זאת, עם מעט ידע ותקשורת, תוכלו ליהנות מחוויה טבעונית מספקת.
הנה כמה עצות:
שימו לב לגבינה: גבינת פטה היא מרכיב בלא מעט מנות בבלקן, ולרוב מתייחסים אליה פשוט כ"גבינה". וודאו שאתם מבקשים מנה ללא גבינה, גם אם לא מצוין בבירור בתפריט שיש בה כזו.
תתרגלו לאכול הרבה פטריות וירקות בגריל: גם אם לא תראו אותן בתפריט, כמעט בכל מסעדה תוכלו פשוט לבקש פלטת ירקות בגריל או פטריות מטוגנות, ואלו כנראה יהפכו לחברות טובות שלכם במהלך הטיול (אם לא היו כאלו קודם לכן).
שעועית: מרק שעועית הוא מנה נפוצה באיזור הבלקן, כאשר לרוב המנה מוגשת עם בשר, אך בחלק מהמקומות תוכלו להזמין אותה גם בגרסה טבעונית ולהנות מארוחה מזינה וטעימה.
חפשו מסעדות ידידותיות לטבעונים: ערי הבירה של שלושת המדינות, פרישטינה, טיראנה וסקופיה מארחות לפחות מעט מסעדות עם מודעות לטבעונות. סקופיה, בירת צפון מקדוניה, אפילו די מצטיינת בכך וחיפוש פשוט בגוגל מפס אחר vegaterian restaurans מניב לא מעט תוצאות – חלקן מוצלחות מאוד. התחום עדיין אינו מפותח כל כך בשאר המדינה ובמדינות השכנות, אך זה קורה לאט לאט – אל יאוש. 🙂
לסיכום, אמנם קל יחסית להיות צמחוני באלבניה, קוסובו וצפון מקדוניה, אבל להיות טבעוני דורש מאמץ נוסף, כזה שכמעט שכחנו ממנו בארץ עם התנופה האדירה אותה קיבלה הטבעונות אצלנו. עם מודעות לנקודות התורפה, הכרת המנות המסורתיות הידידותיות יותר, וחיפוש המסעדות הנכונות בערים הגדולות, אפשר להנות מחוויית אוכל צמחית מספקת גם במדינות הבלקן.
בתיאבון!