השניים ביולי בקוסובו – יום העצמאות המקורי
כיום, הקוסוברים האלבנים אמנם חוגגים באופן רשמי את יום העצמאות שלהם ב-17 בפברואר, אך הידעתם שזה לא התאריך הראשון בו הם הכריזו עצמאות?
ה-2 ביולי, הוא יום משמעותי בהיסטוריה של קוסובו. זהו יום המציין את הצעד הראשון לקראת עצמאות, שבו הכריזו הנציגים הפוליטיים של קוסובו על כוונתם להקים מדינה עצמאית.
ההיסטוריה שמאחורי היום
ב-2 ביולי 1990, הכריזו חברי הפרלמנט הקוסוברי על עצמאותם מיוגוסלביה במהלך פגישה סודית שנערכה במרכז התרבות בעיר קצ'ניק. הכרזה זו הייתה חלק ממאבק ממושך לשחרור הלאומי של האלבנים בקוסובו נגד הדיכוי היוגוסלבי שהונהג על ידי מנהיג יוגוסלביה דאז, סלובודן מילושביץ. על אף שהכרזה זו לא הוכרה על ידי שום מדינה, למעט אלבניה, היא סימנה את תחילת הדרך לעצמאות האמיתית שהושגה לבסוף רק ב-17 בפברואר 2008.
תגובות מהעולם
ההכרזה של ה-2 ביולי 1990 התקבלה בתגובות מעורבות ברחבי העולם. המדינות המערביות הגדולות לא הכירו בהכרזה, מחשש לפגיעה ביציבות האזורית. ארצות הברית ומדינות אירופה קראו לריסון ודיאלוג, בעוד שסרביה גינתה את ההכרזה והתייחסה אליה כאל איום על ריבונותה.
המדינה היחידה שהכירה בהכרזת העצמאות של קוסובו ב-2 ביולי 1990 הייתה אלבניה. ההכרה הזו, על אף שלא שינתה את המצב הפוליטי הבינלאומי, העניקה תמיכה מוסרית חשובה לאלבנים בקוסובו וחיזקה את הקשרים בין שתי המדינות, על אף שבאותו הזמן לא היו קשרים ישירים בין האלבנים שבשני צידי הגבול.
השפעה מקומית
על אף חוסר ההכרה הבינלאומית, ההכרזה של ה-2 ביולי נחשבת לנקודת מפנה בקרב האוכלוסייה האלבנית בקוסובו. קוסוברים רבים, בעיקר המבוגרים יותר שבהם, רואים ביום זה את יום העצמאות האמיתי של קוסובו וממשיכים לציין אותו כיום חשוב בהיסטוריה הלאומית שלהם.
משמעות היום כיום
כיום, ה-2 ביולי נותר בזיכרון הקולקטיבי של קוסוברים רבים כיום של תקווה ונחישות. בעוד שהעצמאות הרשמית הוכרזה רק ב-17 בפברואר 2008 וזכתה להכרה רחבה יותר מצד הקהילה הבינלאומית, עבור חלק גדול מהאוכלוסייה הקוסוברית, ה-2 ביולי הוא תזכורת למאבק הארוך ולרצון החזק לחירות ועצמאות. מאבק, שחשוב לי לציין, לא כלל טרור כנגד אזרחי הצד השני.