סקופיה
סקופיה, בירתה של צפון מקדוניה, שיש שיקראו לה גם בירת הקיטש של אירופה, היא מקום משונה, יפה, מוגזם, מגניב, מצחיק – מה בדיוק? תבקרו ותחליטו בעצמכם. רוב מה שתראו בעיר הוא תוצאה של פרויקט בשם 'סקופיה 2014, שמטרתו הייתה להפוך את העיר הזו לקצת יותר 'קלאסית', ולמלא אותה מחדש – כהמשך לשיקום העיר לאחר רעידת האדמה ההרסנית של 1963. התוצאה: שינוי פני העיר לחלוטין, ויצירת מצב בו חצי מהמרכז התיירותי נותר בזאר עות'מאני (הגדול בבלקן), והחצי השני – מרכז נאו-קלאסי עם מבנים מונומנטלים ועשרות פסלים, חלקם בגודל מפתיע למדיי…
מסביב לסקופיה אתרי טבע רבים, שלא כדאי לדלג עליהם בביקור בה. סקופיה גם נחשבת למקום הטוב ביותר באיזור לעשות קניות – אז אם אתם באים לבקר, אולי תרצו לבקר באחד מהקניונים הגדולים הסובבים את מרכז העיר.
הדף מציג כמה מקומות עיקריים, אך באיזור עוד מגוון דברים לעשות, ואם אתם מתכננים טיול לאיזור, תמיד שווה להתייעץ כדי לא לפספס דבר!
מחפשים מסלול מוכן שכולל בתוכו גם את סקופיה והסביבה? המסלולים צפון מקדוניה 5 ימים, צפון מקדוניה 8 ימים, וצפון אלבניה + קוסובו + צפון מקדוניה יכולים להתאים לכם!
פסלים פסלים פסלים
הדבר הראשון שאליו שמים לב כשמגיעים לסקופיה, הוא מאות הפסלים וגודלם של אותם הפסלים שמוצבים ברחבי העיר. מפסלו העצום של אלכסנדר מוקדון המוצב בכיכר מקדוניה, שגובהו הוא לא פחות מ-23 מטרים (!), ועד לפסלי האומנים השונים שנמצאים על גשר האומנויות – אחד משלושה גשרים המוקדשים לנושא משלהם וחוצים את נהר ורדאר (Vardar) שזורם במרכז העיר – האחרים הם גשר אמא תרזה וגשר החירות.
הבזאר הישן של סקופיה
מרחק הליכה קצר מהמרכז הניאו-קלאסי החדש של סקופיה, מצפון מזרח לנהר, נמצא הבזאר הישן של סקופיה מהתקופה העות'מאנית. על אף שעבר עליו הרבה לאורך השנים – רעידות אדמה, שריפות ומלחמות – עדיין מדובר בבזאר הגדול ביותר ששרד באיזור זה של הבלקן, וכנראה השווה שבהם – חנויות תכשיטים, בגדי ערב, מזכרות וכמובן גם כמה מסעדות ובתי קפה – את כל אלה תוכלו למצוא בבזאר, אבל הוא שווה ביקור בעיקר לשם השיטוט בין המבנים היפים, הצבעוניות שבו, והאווירה המיוחדת. אם תתרחקו מעט ממרכז הבזאר, תמצאו בו גם לא מעט מסגדים ומבנים עות'מאנים אחרים שעוד עומדים שם היום.
בית הזיכרון לאמא תרזה
מדרום לנהר ועוד קצת דרומה אל מעבר ל"כיכר מקדוניה" – נמצא בית הזיכרון לאמא תרזה. הקדושה הקתולית וזוכת פרס נובל לשלום המפורסמת הזו, אמנם בילתה את רוב ימיה בהודו, אך היא ממקור אלבני – וסקופיה היא העיר בה היא נולדה ובה בילתה את ילדותה – דבר בו המקדונים (והאלבנים) מאוד מתגאים. בית הזכרון, היושב במבנה אקלקטי מסקרן, עומד ממש במקום בו עמדה הכנסיה הקתולית בה המאמא נטבלה בזמנו. המוזיאון מכיל אמפי תיאטרון מקורה, וכן תמונות, כתבי יד, ופסלים בדמותה של המאמא. פסל נוסף שלה תוכלו לראות ממש מחוץ למוזיאון.
מוזיאון שואת יהודי מקדוניה
בין הבזאר הישן לנהר, עומד בניין מרכז הזיכרון לשואת יהודי מקדוניה, כשלידו פסל המסמל את גירוש יהודי המקום. המרכז עומד במקום בו כביכול עמד 'הרובע היהודי' אי אז, והוא מספר לא רק את סיפור גירושם ושואתם של יהודי מקדוניה, אשר יותר מ-7,000 מהם נספו בשואה, אלא את סיפורם של יהודי הבלקן בכלל. המרכז נפתח ב-10 במרץ 2011, 68 שנה בדיוק לאחר גירוש יהודי מקדוניה ע"י הבולגרים והגרמנים ששלטו במקום. חנוכת המקום לוותה בטקס חגיגי שבו נכחו נשיאי המדינות השכנות וכן סגן ראש ממשלת ישראל דאז, משה בוגי יעלון.
מצודת סקופיה
קצת מעל סקופיה, מתנוססת מצודת העיר, הנקראת בפני המקומיים קייל (Kale), מלשון המילה הטורקית למצודה. המצודה החלה להבנות במאה ה-6 לספירה, אך נמצאו גם עדויות להתיישבות מוקדמת בהרבה במקום, עוד מהאלף החמישי לפנה"ס. המצודה נבנתה מחומרים שנלקחו מהריסות העיר הרומית שקופי (Skupi) שנהרסה ברעידת אדמה בשנת 518 לספירה. מניחים כי המצודה נבנתה במקור על ידי הקיסר יוסטיניאנוס, ונוספו לה חלקים נוספים בתקופות מאוחרות יותר. הקיסר הסרבי סטפן דושאן גם הוא הגיע למקום, ואף הוכתר בו ב-1346. דברים רבים עברו על המבצר לאורך השנים, כשהנזק האחרון הגיע מרעידת האדמה הגדולה של 1963, לאחריה לא נבנה מחדש. חלק מחומותיה של המצודה ומגדליה עוד עומדים למרות הכל, ושווה לטפס אליה לו רק עבור נופי ההרים הנשקפים ממנה.
ונקודת חובה אחת בכל ביקור במקדוניה – קניון מטקה
כחצי שעה נסיעה מסקופיה, אל תוך האיזור ההררי, נמצאת העיירה מטקה, ולידה – ערוץ נחל עמוק באותו השם. סכירת הנחל באותו איזור יצרה אגם מלאכותי, והוא, הנמצא בקניון אל בין מצוקים גבוהים ומרשימים – הוא מקור המשיכה העיקרי באיזור. איזור הקניון כולל בתוכו מסלולי הליכה שונים וגם לא מעט כנסיות ומנזרים אשר חלקים יושבים ממש לגדותיו, ובשביל להגיע לאחרים – צריך להתאמץ קצת יותר ולטפס אל ההרים הסמוכים, במסגרת אותם מסלולי הליכה. הביקור בקניון אפשרי בכל עונות השנה, ומציע נוף שונה ומגוון בהתאם, כאשר בקיץ תוכלו גם לשחות במי האגם.
בכניסה לקניון תמצאו מספר נותני שירותים, בהם בתי קפה, מסעדה, וגם כמה מפעילי סירות – מהם תוכלו לשכור קיאק או להצטרף לשיט בסירת מנוע שיקח אתכם עמוק יותר אל בין המצוקים – ואפילו – למערת נטיפים מסקרנת.
מערת ורלו
קניון מטקה רצוף בתופעות גיאולוגיות, ובהן 10 מערות שהתגלו עד כה. שיט אל עומק האגם, יקח אתכם לכניסה למערה מיוחדת – זוהי מערת ורלו (Vrelo). המערה מורכבת למעשה משני חלקים, כאשר העליון הוא זה הנושא את השם ורלו, והתחתון, שנמצא מתחת למים, את השם פודורלו. עד היום, טרם גילו עד כמה המערה התת—מימית עמוקה. מה שבטוח – זו אחת מהמערות העמוקות ביותר באירופה, כשהממצאים עד היום מצביעים על עומק של לפחות 240 מטרים (!), ומשלחות חקר פוקדות אותה מדיי פעם כדי להעמיק את הידע עליה.
ניתן לבקר במערה העליונה דרך פתח אליו ניתן להגיע מהאגם. המערה מוארת ומציעה מעקות ושילוט למבקרים בה.